In Uncategorized

30/06 Column Joca – Nederland – Brazilië

Wanneer je een been breekt, vraagt iedereen het jaar daarop nog hoe het met je been gaat. Wanneer je eens een blunder begaat, wordt dat keer op keer opgerakeld. En als je moeder Braziliaanse is, vraagt iedereen altijd: ‘Voor wie ben je als Nederland tegen Brazilië speelt?’

Het antwoord op die vraag is nooit hetzelfde: de ene keer zeg ik Nederland, de andere keer Brazilië en soms zeg ik voor de winnaar te kiezen. Ook draag ik de ene keer een oranje shirt en dan weer het shirt van Brazilië. Maar nu is het echter serieus. Voor het eerst ga ik Nederland-Brazilië bewust meemaken. Voor het eerst moet ik een serieuze keuze maken op dit vlak. Maar ik blijf hangen in getwijfel.

Thuis zijn de kampen verdeeld. Vandaag zijn al de eerste lijnen in huis getrokken voor het Oranje deel en het Braziliaanse deel. Alles wordt uit de kast gehaald, van het staatsieportret van koningin Beatrix tot aan het beeldje van een zwarte Madonna (Patroonheilige van Brazilië) en alle gele en oranje spullen die daar tussenin zitten.

De familie in Brazilië probeert mij ondertussen te bekeren tot het Brazilianisme door het continu mailen van foto’s met hun spandoeken en outfits. Het is wachten op het eerste bericht dat ik niet meer langs mag komen als Nederland wint.

Ik weet echt niet voor welk land ik moet kiezen en dat levert stress op. Stress die ik op dit moment niet kan gebruiken omdat ik bijna proefwerkweek heb. Kan ik alvast vooruit in de tijd naar vrijdag om van dit gezeur af te zijn?

Start typing and press Enter to search